Lichttherapie alternatieven
Alle informatie die u nodig heeft over lichttherapie bij winterdepressies
 


Algemeen

 

Introductie

 

 

 

Licht en stemming

 

 

 

Winterdepressie

 

 

 

Advies

 

Gebruiksadvies

 

 

 

Alternatieven

 

 

 

Bijwerkingen

 

 

 

Links

 

 

 

Webshop

 

Lichttherapiewinkel

 

 Het meest complete assortiment lampen vindt u in  de
Lichttherapiewinkel
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Andere behandelmogelijkheden van een winterdepressie

Antidepressiva
Winterdepressies reageren waarschijnlijk even goed op medicijnen (antidepressiva) dan op licht. Een voordeel van licht is dat het effect sneller optreedt. Het aantal onderzoekingen dat gedaan is op dit terrein is beperkt, maar er zijn bijvoorbeeld wel duidelijke aanwijzingen dat een medicijn als Prozac een gunstig effect kan hebben bij winterdepressies.

St. Janskruid
Er zijn aanwijzingen dat Hypericum even effectief is als sommige antidepressief werkende medicijnen, andere studies laten zien dat reguliere antidepressiva beter effect hadden. Hypericum is geen medicijn zonder bijwerkingen. Het moet in ieder geval niet samen met andere antidepressieve medicijnen worden gebruikt. Ook kan de gevoeligheid voor licht toenemen. Mensen kunnen daardoor snelle verbranden bij blootstelling aan (zon)licht.

Psychotherapie
Er kunnen redenen zijn om psychotherapie toe te passen, hoewel het doorgaans niet gebruikelijk is bij winterdepressies. Reden om toch te kiezen voor (aanvulling met) psychotherapie zijn: onvoldoende reactie op licht of acceptatieproblemen rond seizoensgebonden stemmingswisselingen. Een doel kan ook zijn om te leren omgaan met winterdepressies. Ook kan men met cognitieve therapie leren negatieve gedachten zelf op een positieve manier te be´nvloeden.