Lichttherapie gebruik
Alle informatie die u nodig heeft over lichttherapie bij winterdepressies
 


Algemeen

 

Introductie

 

 

 

Licht en stemming

 

 

 

Winterdepressie

 

 

 

Advies

 

Gebruiksadvies

 

 

 

Alternatieven

 

 

 

Bijwerkingen

 

 

 

Links

 

 

 

Webshop

 

Lichttherapiewinkel

 

 Het meest complete assortiment lampen vindt u in  de
Lichttherapiewinkel
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

De tijdsduur
Aanvankelijk ging sterke voorkeur uit naar toediening van licht in de ochtenduren. Door een aantal onderzoekingen is dat toch steeds meer in twijfel getrokken. Het is op dit moment nog steeds niet geheel duidelijk of het licht beter in de vroeg ochtend of gerust ook op een ander moment van de dag moet worden toegediend. De avond heeft zeker niet de voorkeur omdat dat soms leidt tot inslaapproblemen.

De periode
Licht toedienen op het moment dat er nog geen depressieve klachten zijn is niet zinvol. Wel heeft het veel zin om bij beginnende klachten snel actie te ondernemen. Daarmee kan waarschijnlijk een depressie zelf of kunnen ergere klachten (deels) voorkomen worden.
Ook heeft het zin om te beginnen met lichttherapie voor dat de klachten zijn begonnen als er tenminste doorgegaan wordt in de periode waarin er het vorige seizoen klachten aanwezig waren.
Het is dus van belang om in ieder geval in een heel vroeg stadium met lichttherapie te beginnen.

Hoe lang?
De reguliere behandelduur met lichttherapie is een week. Maar daarover is tot nu toe de nodige discussie geweest, omdat uit sommige onderzoek blijkt dat er na twee weken uiteindelijk meer mensen gunstig gereageerd hebben op lichttherapie. In de praktijk is de standaard behandelduur een week. Mochten er dan nog steeds klachten bestaan dan is verlening met een week een goed optie.